Vodca francúzskych jakobínov Robespierre sa narodil pre 260 rokmi

06.05.2018 Celý región

Paríž/Bratislava 6. mája (TASR) - Jednou z najdôležitejších osobností Veľkej francúzskej revolúcie bol Maximilien Robespierre. Od jeho narodenia uplynie v nedeľu 6. mája 260 rokov.

Maximilien François Marie Isidore de Robespierre sa narodil 6. mája 1758 vo francúzskom meste Arras.

Bol žiakom filozofa a literáta Jeana-Jacqua Rousseaua (1712-1778), preto odmietal ateizmus. Spočiatku bol prívržencom radikálneho osvietenstva, bojoval za slobodu tlače a náboženstva, rovnosť všetkých občanov. Od roku 1781 bol známym advokátom v Arrase, od roku 1789 zástupca tretieho stavu, teda buržoázie v Generálnych stavoch, neskôr v Ústavodarnom Národnom zhromaždení.

Stal sa vodcom jakobínov. Prostredníctvom letákov, novín a najmä častými verejnými vystúpeniami, v ktorých vyslovovali radikálne požiadavky a ciele (napríklad rozdelenie majetku zhabaného cirkvi medzi ľud), sa podarilo Robespierrovi získať nielen širokú podporu u ľudí, ale aj vplyv. Lídrom časti radikálnych jakobínskych poslancov bol aj v Národnom konvente.

V rokoch 1792-1793 patril medzi organizátorov zosadenia a popravy kráľa Ľudovíta XVI. V januári 1793 odsúdil konvent Ľudovíta XVI. na trest smrti, verejne ho sťali na parížskom Námestí revolúcie. Národný konvent zriadil revolučný tribunál, ktorý mal súdiť všetkých nepriateľov revolúcie a proti verdiktu ktorého sa nedalo odvolať. O tom, kto sa pred tribunál postaví a fakticky tak skončí na popravisku, rozhodoval Výbor pre verejné blaho, od apríla 1793 hlavný orgán výkonnej moci vo Francúzsku. Bol dvanásťčlenný, no Maximilien Robespierre v ňom mal výrazné postavenie a tak nadobudol neobmedzenú moc. Začalo sa obdobie, ktoré sa do dejín zapísalo ako vláda teroru.

Vláda teroru sa stala neznesiteľnou aj pre niektorých radikálnych jakobínov. Robespierre dal na jar 1794 popraviť svojich protivníkov, medzi nimi bol aj Georges Jacques Danton, jeden z popredných predstaviteľov Francúzskej revolúcie.

V júni 1794 sa proti Robespierrovi dohovorili členovia konventu, 27. júla 1794 ho zvrhli a o deň neskôr s priateľmi a bratom Augustinom skončil tiež pod gilotínou.

Maximilián Robespierre, nazývaný "nepodplatiteľný", bol popravený 28. júla 1794 v Paríži.
 

Vyberte región